14 de març del 2011

Crisi nuclear al Japó: les causes i el risc.

Esquema del reactor (Wikipedia)
Ahir al vespre vaig voltar per diverses webs per tal de fer-me una idea, sense gaire salsa afegida, del que està passant a les centrals nuclears del Japó. Aquest article de The Guardian em va semblar dels més ajustats i informatius. (Disculpeu la traducció apressada):


Què va causar la crisi nuclear?
Els problemes van començar quan el terratrèmol de divendres va deixar la central de Fukushima I aïllada de la xarxa, impedint-ne l'aturada normal. Els generadors auxiliars van permetre engegar les bombes de refrigeració del nucli del reactor, per evitar el sobreescalfament de les barres de combustible, però el tsunami que va seguir va inutilitzar els generadors. Això va obligar a portar grups de generadors mòbils, però aquests no van ser suficients per refredar els reactors de la forma adequada.

Per què va explotar l'edifici?
L'intent improvisat per refredar el reactor Nº1 de la central elèctrica va fallar. La calor de les barres de combustible en el nucli del reactor van donan lloc a una acumulació d'aigua sobreescalfada a l'interior.
El dissabte els enginyers van deixar escapar part del vapor d'aigua -que contenia cesi radioactiu i iode- com a mesure de emergència per aliviar la pressió del reactor. L'aigua sobreescalfada pot descomposar-se en hidrogen i oxigen, i sembla que l'hidrogen va escapar durant el procediment de ventilació i va explotar.

Quin va ser el dany causat?
L'explosió va arrencar el sostre de l'edifici i danys a la paret circumdant. Quatre treballadors van resultar ferits. Les autoritats japoneses van dir a l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica que l'explosió va ocórrer fora del contenidor primari del reactor, que sembla estar intacte.

Quin és el risc de radiació?
l'Agència de Seguretat Industrial i Nuclear del Japó (Nisa) van reportar nivells elevats de radiació al voltant de la central durant el cap de setmana, i presència de cesi-137 i iode-131 a l'aire. Aquests són els isòtops radioactius produïts en les reaccions de fissió. Els isòtops van ser alliberats quan el vapor del reactor va escapar a la atmòsfera.
Els monitors de l'entorn van registrar un nivell de radiació de 500 microsieverts per hora la tarda del dissabte, que equival a una quarta part de la dosi anual a que està exposada la població general per causes naturals. El nivell de radiació a la porta principal de l'estació d'energia va caure el diumenge a un nivell molt baix de 3,2 microsieverts.

Han estat les persones exposades a la radiació?
Almenys nou persones han donat positiu per exposició a la radiació prop de Fukushima, però un funcionari de Nisa va dir que el nombre podria augmentar a entre 70 i 160. La radioactivitat pot causar una varietat de problemes de salut, des d'un enrogiment de la pell i major risc de càncer a la malaltia per radiació mortal. Els funcionaris de salut van distribuir pastilles de iodur de potassi, que protegeixen contra el càncer de tiroides, als residents prop de la central elèctrica. Els que no poden deixar la zona se'ls aconsella romandre en l'interior de les cases, apagar l'aire condicionat i utilitzar una màscara protectora si surten a l'exterior.

Son segurs els altres reactors?
Diumenge, els enginyers van alliberar vapor del reactor Nº3 i van començar a bombar aigua de mar després de la fallada del sistema de refrigeració. Les autoritats van dir que hi havia risc de que es produís una explosió similar a la ocorreguda al reactor Nº1. [Aquesta explosió ha ocorregut, efectivament, aquesta matinada]. S'està preparant el sistema de refrigeració amb aigua de mar per a la bomba en el reactor Nº2.
Un estat independent d'emergència va ser anunciat a la central nuclear d'Onagawa propera per nivells elevats de radiació, però els funcionaris japonesos van dir que això havia estat portat pel vent de Fukushima.

Quan estarà fora de perill la central?
L'estratègia de bombament d'aigua de mar en els reactors nuclears no s'ha provat. Podria fer falta uns quants dies per baixar la temperatura i la pressió dels nuclis dels reactors fins a límits segurs.
Si no s'aconsegueix refredar podrien sobreescalfar-se i causar un col·lapse total de les barres de combustible radioactiu en el nucli. Això portaria a un alliberament important de la radiació si recipient del reactor de confinament s'esberlés.
Les autoritats japoneses han classificat a la situació com de nivell 4 "accident amb conseqüències locals" de l'escala internacional de accidents nuclears i radiològiques. L'escala va des de zero per a una desviació en les operacions normals a set per un accident greu. L'incident de Three Mile Island el 1979 va ser de cinc i de Txernòbil el 1986 va ser de set en aquesta escala.

Per aclarir conceptes bàsics i malentesos val la pena (com sempre) llegir l'article del Centpeus.

També val la pena passar-se per la Wikipedia. Es admirable la reacció dels voluntaris que hi escriuen per tindre-la actualitzada al moment.

*******************************

Actualització a les 15,29 GMT de 14/3/2011 (de la mateixa font)
Funcionaris japonesos diuen que les barres de combustible nuclear semblen estar fonent-se dins dels tres reactors nuclears més conflictius, d'acord amb Associated Press.
El secretari del gabinet Yukio Edan va dir: "Encara que no pugui ser verificat directament, és molt probable que succeeixi."


Sembla que les coses comencen a pintar molt malament.

7 comentaris:

  1. És d’agrair el teu esforç de sintetitzar la complexitat del problema dintre de l’espai d’una entrada i els enllaços que proposes.
    Penso que si el problema hagués estat en una societat menys disciplinada i tendent a la improvisació, com la nostra, i no a la japonesa, el què hagués passat...
    Definitivament penso que el carreró sense sortida de l’excés d’energia que necessitem per mantenir l’estàndard de vida que hem muntat por arribar a costar-nos molt car.

    ResponElimina
  2. Alberich,
    Com bé apuntes, aquest succés admet moltes lectures a molts nivells; des de l'immediat a partir de la contemplació de la catàstrofe, fins a una reflexió sobre els límits del que pot aguantar aquest planeta. Però hem de admetre, per poc rigorosos que siguem, que per aquesta segona reflexió no calia que passes el que ha passat: n'hi hauria d'haver prou amb obrir els ulls i prendre consciència de que un creixement il·limitat és impossible en un planeta limitat.

    Ara, però, com diuen en castellà, a lo hecho pecho: el model que el món ha triat no es pot desmuntar d'un dia per l'altre. Tant de bo, no obstant, aquesta desgràcia servís per que la societat prengués consciència de que cal un model diferent. Soc molt escèptic, però.

    ResponElimina
  3. No crec que triguem gaire en viure les situacions catastròfiques que hem vist a les pel.lícules. On és la intel.ligència? la ciència? el sentit comú?

    ResponElimina
  4. No hi entenc res d'aixó, a Rac1 han dit aquesta tarda que dues centrals estaven controlades i produint energia i la de Fukushima que és la més preocupant, estava en vies de desmantellament per obsoleta. No sé si arribarem a saber tota la veritat si no pasa res més. . .

    ResponElimina
  5. Evo,
    El que ens diu la intel·ligència, la ciència i el sentit comú és que el risc zero no existeix. Avui, per una vegada en molt de temps, he estat d'acord amb algú del Govern (no sé qui) que ha dit, a propòsit de si calia replantejar la política energètica, que no s'han de prendre decisions en calent. Les nuclears tenen el risc dels accidents i els residus, les tèrmiques generen CO2, i les renovables no son suficients pel ritme de consum que ens agrada. L'únic que no és acceptable és la tàctica de l'estruç.

    ResponElimina
  6. Puigcarbó,
    No sé que deu haver dit Rac1, però els 6 reactors de Fukushima I (vegis l'enllaç de més amunt a Wikipedia) estaven operatius, si bé 2 estaven parats. D'els quatre que estaven en funcionament un s'ha pogut parar bé (de moment) i els altres tres tenen risc seriós col·lapse del nucli del reactor, amb alliberament de material radioactiu.

    ResponElimina
  7. Japó no ha tingut mes remei que possar centrals nuclears, si volia que la seva industria es podes abastir. Tenen 55 reactors repartit en 18 centrals. Està clarisim que tenien tots els números per en cas d'un super terratremol com aquest sels hi espatllessin totes.

    ResponElimina